Skärmavbild 2020-09-03 kl. 08.16.24.png

5 tips som får dig att somna på sommaren – fast det är ljust ute och jättevarmt inneNär det är sommar kan det kännas helt omöjligt att somna. Dels för att det faktist aldrig blir mörkt ute (vilket får kroppen att tro att det är dag) och dels för att det är varmt i sovrummet. Här är tipsen som får dig att somna på ett kick.1. Ta en dusch innan du lägger dig Det är nästan omöjligt att somna när solen har värmt upp hela sovrummet. Lösningen på det är att ta en kall dusch innan du går och lägger dig. Vanligtvis ska du ta en varm dusch på kvällen för att bli mer avslappnad. Men är din omgivning varm ska du ta en kall dusch. Då sänks din kroppstemperatur och det kommer kännas lite skönare att krypa ner under täcket.

2. Byt till en bovetekudde Okej vad sjutton är en bovetekudde tänker du nu? Jo, det är ett miljövänligt alternativ till polyester- och dunkuddar. Kuddarna är fyllda boveteskal och ska vara mycket svalare än andra kuddar. Med andra ord, perfekt på sommaren. Luften cirkulerar fritt mellan skalen och blir därför sval hela natten.

3. Ha extra mörkt i sovrummet Är klockan elva men det är lika ljust ute som om klockan vore fyra så är det svårt att somna. När du väl har somnat finns det en stor risk att du vaknar i gryningen av att solen skiner in (supermysigt, men inte om en är jättetrött). Satsa därför på att skaffa ett par mörkläggningsgardiner eller en rullgardin. Mörkt och skönt och du kan somna gott.

4. Ha mörkt i sovrummet hela dagen Har solen värmt upp sovrummet under dagen spelar det ingen roll om du tar en dusch, har en specialkudde eller har mörkt i sovrummet. Rummet kommer ändå vara uppvärmt. Så dra för persiennerna, rullgardinen eller vad du än har för mörkläggning. Då kommer inte solen in under dagen och sovrummet är svalt när du ska lägga dig.

5. Ha rutiner När de är så ljust ute förstår inte hjärnan att det är dags att sova. Ha därför fasta rutiner, gå och lägg dig vid ungefär samma tid och gör samma sak innan du går och lägger det. Det kan vara att du tar en promenad, dricker te eller läser en bok, då lär sig kroppen att det snart är dags att sova. Avstå från aktiviteter som är pulshöjande som ett svettigt träningspass, datorspel eller en spännande film.

Källa: Purewow/Hälsoliv