9 allvarliga tecken på osund stress


Stress kan visa sig på många sätt – du kanske inte ens tänkt på att det du känner beror på det. Här är nio tecken på stress att ta på allvar.


Du kan gå runt med stressymtom i många år, utan att drabbas av utmattning. Tillslut tror du kanske till och med att det är så här livet ser ut. Alla människor du pratar med verkar ju sova dåligt, ha problem med minnet och vara lättirriterade, därför tar du inte dina symtom på allvar.


Men när stressen blir långvarig och återhämtningen är knapp, ökar risken att du går över gränsen – och blir långvarigt sjuk. Utmattning visar sig i en enorm trötthet som inte går att vila bort. Problem med minne och koncentration och problem med sömnen. Många får också ångest och depression, och fysiska besvär som muskelspänning, magproblem och yrsel.


Men det går att lägga om kursen innan du blir utmattad. Börja med att sluta normalisera dina symptom – ta dem på allvar!


1 Du är ofta sjuk

Immunförsvaret tar stryk om kroppen inte får återhämtning. Du kan till exempel drabbas av återkommande förkylningar, munsår och feber som kommer och går.


2 Du har hjärtklappning och högt blodtryck

Rusar hjärtat och känns det som ett tryck över bröstet? Det är ett sätt för kroppen att säga ifrån när du håller för hög fart och inte får återhämtning – och om det händer ofta är det en anledning att söka vård.


3 Du sover dåligt

Att ha svårt att somna eller vakna en eller flera gånger varje natt och ha svårt att somna om, är klassiska tecken på stress. Ett annat stresstecken kan vara att du sover länge och ändå inte känner dig utvilad. Alla behöver inte lika mycket sömn, men enligt forskning är det idealiska att få 6,5-7,5 timmars sömn per natt. De flesta mår dåligt om de får mindre sömn än så. Människor som lider av sömnbrist blir mindre fokuserade och mer benägna att begå misstag.


4 Du klarar inte av att göra vanliga saker

Hjärnan påverkas av långvarig stress och det kan leda till koncentrations- och minnesproblem. Vanliga symtom är att glömma ord, missa möten och vara tvungen att skriva upp allt för att minnas.


5 Du vill inte ha kontakt med andra människor

Att du vårdar dina relationer under stressiga perioder är viktigt. Närhet till andra är nödvändigt för att uppleva lycka och för att kunna komma till ro. Istället gör stressen ofta att andra människor upplevs som extra irriterande.Det kan göra att du undviker människor under stressiga perioder.


6 Du bråkar och gråter mer

Svallar känslorna? Har du svårt att behärska dig när folk beter sig som idioter i trafiken, när du snubblar över skohögen precis innanför dörren eller när datorn laggar?  Det beror på att små irritationsmoment triggar stresshormonerna. Det kan leda till att du känner en rödglödgad vrede  som är svår att behärska, även över struntsaker.


7 Du känner aldrig sexlust och kåthet

Lusten går upp och ner under livet. Stress brukar leda till att den går ner. Du kanske känner de små pirrningarna ibland, men aldrig den där riktiga kåtheten. Det kan till och med vara så att du blir irriterad av minsta beröring. Det behöver alltså inte betyda att du inte längre är attraherad av din partner, utan kan vara ett tecken på att du har för mycket i livet.


8 Du orkar nästan inget

Så fort du anstränger dig det minsta blir du trött. Inte bara av fysiskt ansträngande träningspass, det kan räcka med en promenad. Sedan måste du vila länge för att hämta dig. Även mental ansträngning tär på dig: sådant som möten på jobbet och problem som ska lösas, dränerar dig helt på energi.


9 Du känner ingen glädje

Känns livet jämngrått? Du ser kanske inte fram emot något, utan det mesta känns bara jobbigt? Det kan vara stressen. Och om du inte får återhämtning kan det leda till depression eller dystymi, en mildare form av depression som gör att allt känns tungt och svårt.


Metoden som hjälper dig hantera stressen och minskar risken för utmattningssyndrom stavas återhämtning. Om du ser till att få både små, korta avbrott i stressen och längre luckor då du kan varva ner, minskar risken för att bli sjuk.

#stress #hälsa #utmattning #depression #flashmagazineRabattkod:

ANGELICA20

Ger er 20% rabatt på hela JFR.ses sortiment "även sale". 

FullSizeRender-4.jpg

Your lashes by JB

Vår fantastiska redaktör Josefine Boysen har släppt sin egna lösögonfrans kollektion

Your Lashes By JB

  • Facebook
  • Instagram

©2020 by Flash media 

Angelica Tärnsby