Skärmavbild 2020-09-03 kl. 08.16.24.png

Dags att rensa badrumsskåpet inför sommaren? KICKS hjälper dig att rensa rätt!
Visste du att ditt gamla läppstift och nagellack ska sorteras som farligt avfall eller att dina tomma hudvårdshjältar ska sorteras efter material innan de lämnas till förpackningsåtervinningen? Om du är osäker - ta hjälp av KICKS lathund för badrummet som på ett enkelt sätt guidar dig rätt och informerar vilka återvinningsalternativ som finns.


Att rensa badrumsskåpet kan behövas med jämna mellanrum, dock är det många som är osäkra på hur man ska sortera sitt kosmetiska avfall. Visste du till exempel att:


  • Dina oskyldiga läppstift ska sorteras som miljöfarligt avfall? Det gäller även ditt gamla nagellack eller ögonskuggpalett. Och inte att förglömma sprayflaskor och din halvfulla parfymflaska, är den tom ska den dock sorteras som glas. En grundregel är helt enkelt att halvtomma förpackningar som inte ska användas mer och som passerat utgångsdatum ska lämnas in. Häll inte ut resterna i avloppet eller släng i hushållssoporna!

  • Dina tomma hudvårdshjältar ska sorteras efter material innan de lämnas till förpackningsåtervinningen. Förpackningar med någon detalj av annat material ska återvinnas enligt huvudmaterialet.

  • För dig som vill veta mer – ta hjälp av KICKS lathund för badrummet, som också påminner dig om att inte slänga bomullspinnar, våtservetter och bomullsrondeller i toaletten. Dessa hör endast hemma i ditt hushållsavfall!


Om KICKS hållbarhetsinitiativ Beauty Recyling Genom initiativet Beauty Recycling hoppas KICKS kunna öka andelen konsumenter som tar hand om sitt kosmetiska avfall på ett miljöriktigt sätt. I skönhetsbranschen klassas vissa produkter som kosmetiskt avfall och kan vara miljöfarliga att slänga i hushållssoporna eller hällas ut i avloppet. När en produkt är slut, har passerat utgångsdatum eller inte ska användas mer ska den lämnas till en återvinningscentral. KICKS organiserar därför, i samarbete med svenska kommuner, insamling av kosmetiskt avfall i flera av sina butiker. Idag kan man lämna in sitt kosmetiska avfall i 36 av KICKS butiker, vilket motsvarar ca 30% av butikerna i Sverige. Målet är att samarbeta med alla kommuner i Sverige där KICKS har butiker så att kunder lätt ska kunna lämna ifrån sig sitt kosmetiska avfall.

Här kan du ladda ned KICKS lathund för badrummet samt se vilka KICKS butiker som tar emot kosmetiskt avfall: https://www.kicks.se/om-kicks/hallbarhet/lathund-for-badrummet