Skärmavbild 2020-09-03 kl. 08.16.24.png

Linnea Sandberg vinnare i Gastronomi Sverige Commis Award 2021


Foto: Viktor Fremling

Linnea Sandgren från Kristianstad vinner Gastronomi Sverige Commis AwardOnsdag den 19 maj avgjordes Gastronomi Sverige Commis Award 2021 på Restaurangakademien. Efter att ha tillagat en varmrätt för åtta personer inför juryn bestående av bland andra Malin Söderström och Peter Jelksäter, korades Linnea Sandgren som årets bästa unga kvinnliga kock.


- Jag är så himla glad och trött och överraskad. Det var en tuff och utmanande dag med mycket spänning, men framför allt otroligt roligt,säger Linnea Sandgren från Österängsgymnasiet i Kristianstad.


- Vi vill skapa förebilder bland kvinnor så att fler söker sig till tävlingar och branschen. Vi ser redan ett ökat intresse bland sistaårselever på gymnasier som söker sig till tävlingen vilket är otroligt glädjande, säger Sanna Aspberg, projektledare på Gastronomi Sverige.


Linnea Sandgrens vinst innebär bland annat att hon får följa med Team Sweden, med Sebastian Gibrand i spetsen, till Lyon och världsfinalen i Bocuse d’Or.


Juryns motivering:

Med ett mycket välorganiserat och professionellt agerande i köket har hon välbalanserat utnyttjat råvarukorgen exceptionellt bra. Detta har gett oss en god, elegant och fräsch varmrätt med en fantastiskt sås.


Gastronomi Sverige Commis Award instiftades förra året med syfte att få fler kvinnor att stanna i branschen och att ställa upp i internationella tävlingssammanhang. Arrangerande Gastronomi Sverige vill med tävlingen även uppmuntra fler kvinnor att söka sig till Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda tävling för kockar.

Råvarorna för de sju finalisterna skulle alla vara framträdande i rätten. Råvarorna inkluderade Rödstrimma från Gårdsfisk, Shiitake och Kejsarhatt från Svensk Ekosvamp/Hällesta samt tomater, färsk potatis och pak choi från Sydgrönt. Rapsolja från Säby Gård samt osten Havsgus12 från Arla Unika.


Juryn

Peter Jelksäger, Ulrika Brydling, Flrencia Abella, Gustav Leonhardt, Ditte Forsén, Jesper Johansson och Magnus Albrektsson. Ansvarig metodjury är Malin Söderström assisterande Fatima ”Roya” Hashemi. Deltagare ska vara sistaårselever och i år tävlar sju kvinnor från Sveriges kockgymnasier.


Om Gastronomi Sverige och Bocuse d’Or

Gastronomi Sverige har till uppdrag att ta svensk gastronomi ut i världen så att världen kommer till Sverige. En stor del av uppdraget är att arrangera den svenska uttagningen till världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or. Sebastian Gibrand är Sveriges representant i Bocuse d’Or 2020/21. Efter en bronsplats i den europeiska uttagningen 2020 är Team Sweden klara för världsfinalen i Bocuse d’Or i Lyon 26-27 september 2021.


En viktig del i Gastronomi Sveriges uppdrag är även att inspirera fler till att söka sig till kockyrket. Idag finns en utmaning i att få framför allt kvinnor att stanna i branschen. Gastronomi Sverige Commis Award vill därmed inspirera och motivera lovande, unga kockelever att ställa upp i tävlingar som i sin tur kan uppmuntra fler kvinnor till både yrket och tävlingssammanhang.