Skärmavbild 2020-09-03 kl. 08.16.24.png

Lush produkter för afrohår


Lush har skapat innovativa hårprodukter ända sedan starten år 1995. Företaget har tagit sig an det mesta, från schampokakor till hårinpackningar på pinne. Men när det kommer till produkter för afrohår har det alltid saknats något.


Då kliver Sarah Sango in i historien. Hon har 19 års erfarenhet i ryggen, men hennes karriär hade en mycket blygsam start. Resan började med att hon serverade te och kaffe på sin första salong i Brixton, Sarah fortsatte sedan sin träning som frisör och fick sina NVQ-kvalifikationer för afrohår samtidigt som hon blev mamma. Vid sidan av sin växande familj, byggde hon en allt större kundkrets och sitt eget varumärke. Innan hon visste ordet av, fick hon resa till fashion weeks och ta huvudansvar för styling av afrohår.


”Så många av de svarta modellerna var chokade över faktumet att det fanns någon där för att överhuvudtaget göra något med deras hår. De var vana vid att fixa det själva eller att någon bara sprejade det med lite Oil Sheen. Att vara där kändes viktigt och bra, men även lite ledsamt eftersom de inte fick samma tid som de vita modellerna.”


2018 kontaktades Sarah av någon på Lush som sökte en erfaren afrofrisör till ett nytt koncept som varumärket höll på att skapa: The Lush Hair Lab. Sarah träffade produktutvecklaren Daniel Campbell och det stod snart klart att deras samarbete skulle leda till något fantastiskt. Hon anslöt sig som Lushs Afro Hair Consultant och påbörjade direkt arbetet. Hon tog sin roll på största allvar:


”Jag har möjlighet att ta min expertis, skapa en produkt och sprida den kunskap jag har om kulturen bakom svartas hår: hur vi stylar det, hur vi tar hand om det och vad det betyder för oss.”


Så efter att ha utforskat och testat de produkter som Lush redan hade i sin arsenal, klev Sarah in i labbet tillsammans med Daniel för att berätta vad som saknades. ”Jag tycker att vart du än går, så borde det finnas produkter tillgängliga för afrohår,” säger hon.


”Jag set det som mitt personliga mål och ansvar att se till att alla kan hitta produkter som passar dem hos Lush, oavsett hur deras behov ser ut. Jag är ingen forskare, men jag vet vilka grundläggande element och ingredienser som behövs för att ta hand om afrohår.”


Så hon skapade helt enkelt vad som saknades.

Efter att ha sett fördelarna den redan existerande produkten Avocado co-wash kunder erbjuda afrohår, med vitaminrik färsk avokado och återfuktande kakaosmör, kände Sarah att den perfekta lösningen var att skapa sulfatfri version:


”Den ljuvliga infusionen på rosmarin, lavendel och nässlor ser till att håret och hårbotten fortfarande renas utan att den naturliga fukten som svart hår behöver tas bort.”


Glory balsam innehåller okragel, kokosgrädde och ricinolja, allt arbetar tillsammans för att ge håret en len, återfuktad känsla. ”Man måste vara försiktig när man arbetar med afrohår, det är väldigt ömtåligt. Glory gör det lättkammat och minskar risken för skada.”


Power balsam är bra för personer som kemiskt behandlat sitt hår. Oavsett om du brukar relaxa/rakpermanenta ditt hår eller tycker om att experimentera med blekning och färg kommer sötpotatisen, som är full av biotin, och den glansgivande mandeloljan skydda ditt hår. ”Den är full av proteiner som hjälper till att bygga upp hårstrukturen, så om du bestämmer dig för att manipulera ditt hår med till exempel kemikalier kommer Power ge din rutin ett reparerande element.”Sen har vi styling-produkterna i kollektion. Eftersom LOC-metoden är en staple för många med afrohår ville Sarah skapa en trio av produkter som kunde användas separat, eller tillsammans för att passa denna populära teknik. Hon förklarar, ”LOC-metoden är en process som används för att tillsätta fukt och se till att håret kan ta till sig den på rätt sätt. LOC är en förkortning som står för Liquid, Oil, och Cream. Först appliceras vätskan, som bidrar med återfuktning men som även öppnar upp hårstråna så att oljan lättare kan absorberas. Därefter går du in med oljan, som är den huvudsakliga fuktboosten. Och slutligen appliceras krämen för att ge definition och finish.”Super Milk balsamspray kan används till det första steget i metoden. Mandel-, kokos-, och havremjölk återfuktar medan jungfruolivolja hjälper till att stärka håret. ”Super milk är en perfekt primer. På egen hand är även den även bra på att reda ut håret och skydda det från värme, samtidigt som den förbereder håret för ytterligare produkter.”


Renée Shea Souffle hår- och hårbottenolja, som kan användas för steg nummer två, har en speciell plats i Sarah hjärta. Produkten har fått sitt namn efter Sarahs syster som även är inspirationen till receptet bestående av bland annat vackert rättvisemärkt sheasmör, jungfrukokosolja och ricinolja. När de vispas ihop med andra vårdande ingredienser skapas en lätt och mångsidig produkt som ger en återfuktande boost, perfekt för alla typer av afrohår.


Renée hittade ett recept på nätet och lånade lite sheasmör av en vän som köpt sitt i Ghana, vispade upp det med eteriska oljor och skapade ett hair blam som hon sedan delade med vänner och familj. Sarah använde det i sina barns hår och älskade att det kommer från det svarta communityt.


”Så fort jag kom till Lush tänkte jag ”Det är nåt sånt Lush behöver!”. Jag ville använda min systers recept som bas eftersom det inte bara bra för håret, utan även är fantastiskt för hårbotten. Så vi döpte produkten efter henne. Jag har en son och två döttrar, alla med väldigt olika textur på sitt hår och den funkar otroligt bra för oss alla. Jag vill att andra familjer också ska ha en sån produkt.”


Sista men inte minst har vi Curl Power hårkräm, som jag själv namngav när jag jobbade på Lush. Sarah skapade produkten för alla människor som vill behålla sitt hår i dess naturliga form. Det intensivt återfuktande kakaosmöret och den mycket fruktbevarande melassen ger håret allt det behöver när det kommer till styling, medan linfrögel bidrar med glans och lyster.


”Svarta människor får ständigt höra från samhället och media att deras hår i sitt naturliga tillstånd inte ser tillräckligt bra ut eller inte är professionellt nog. Curl Power är den slutgiltiga stylingprodukten för att som vill bära sitt hår naturligt. Utan värme, utan kemikalier, bara som det är i sin naturliga, vackra form.”


Sarah fortsätter att testa hemliga recept hon skapat i labbet med en förhoppning om att sortimentet av afrohårvård kommer fortsätta att växa. Du kan följa henne på Instagram för inblickar och tips på hur du kan använda alla de nya produkterna.


Bilder: Lush