Skärmavbild 2020-09-03 kl. 08.16.24.png

Pet nat-vin - här är vinet alla pratar om


Foto: Unsplash


Pet nat, eller som fransmännen säger ”Vin de Soif” - ett vin att släcka törsten med - har på senare tid seglat upp och blivit bland det trendigaste du kan dricka i vinväg. Men vad är egentligen detta grumliga bubbel för något?Pet nat är ett naturligt mousserande vin som har blivit populärt på barerna runt om i landet. Detta är inte ett nytt påfund, metoden utvecklades redan under 1500-talet, vilket är innan champagnen producerades.


Vad är Pet nat-vin?

Metoden heter “méthode-ancestral” som Pet nat är gjord på. Det betyder att vinet får jäsa klart i flaskan istället på fat. Vinet buteljeras innan den första jäsningen är klar, vilket gör att det naturliga sockret i druvorna skapar bubblor. I klassisk champagne separeras jästfällningen från vinet, vilket resulterar i att det blir klarare. Detta sker inte i metoden som tar fram Pet nat och det gör att vinet kan vara lite grumligt.


Hur smakar Pet nat-vin?

Pet nat är ett bubbligt naturvin med en naken, livligt och ibland rustik smak. Detta vin kan vara juicigt, men kan även vara komplext och smakrikt, det beror på vilka druvor som Pet nat:en är gjord på.


Var produceras Pet nat-vin?

Allt började i Frankrike, vilket även namnet avslöjar, men idag väljer allt fler i att producera vinet. Detta gör att Pet nat finns i hela världen, du kan hitta det från bland annat Österrike, Spanien och Georgien.


Vad kan du äta till Pet nat-vin?

Vinet är mångsidigt och passar till de flesta maträtterna. Du kan dricka vinet som en fördrink eller till middagen. Till just mat kan det passa med ett lite fylligare Pet nat.Kort och gott är Pet Nat ett bubbligt naturvin med en naken, rustik smak. Vinet passar perfekt som mingelvin eller som fördrink till lättare snacks! Ett svalkande vin att lägga på minnet, helt enkelt.