Skärmavbild 2020-09-03 kl. 08.16.24.png

Så fixar du den perfekta basmakeupen – steg för stegFör att få till en snygg makeup är A&O en perfekt bas. Det är då du lägger grunden för looken och det är också avgörande för hur din sminkning håller under dagen. Se till att ha produkter som passar din hudtyp och hudfärg. Sedan är det bara att följa dessa sex steg så har en fantastisk bas som håller hela dagen!

1. Rengör och återfukta ditt ansikte

Börja med att rengöra ditt ansikte och hals noggrant med en ansiktsrengöring. Det är viktigt att göra både morgon och kväll för att få bort smuts, föroreningar och döda hudceller som samlas på huden. Rengöring gör också att andra hudvårdsprodukter blir mer effektiva, då huden lättare kan ta åt sig av de vårdande ämnena. Smörj sedan in hyn med en återfuktande ansiktskräm. Låt den sjunka in i huden några minuter.

2. Grunda med primer

Primer är nyckeln till en hållbar makeup. De finns i olika varianter och ska väljas beroende på vilket resultat som önskas. Det finns de som jämnar ut hudytan och fäster makeupen med en matt finish och de som ger fukt, lyster och förminskar porer. Om du har fet hy ska du använda en primer som ger en matt finish och har du torr hy ska du använda en återfuktande primer. Applicera din primer över hela området som du har tänkt att lägga efterföljande makeup på. Primern kommer att hjälpa resten av produkterna att fästa ordentligt så att de håller längre under dagen. Avvakta några minuter innan du går vidare så att den hinner sjunka in i huden.

3. Applicera din foundation

Det viktigaste av allt när du väljer foundation är att nyansen överensstämmer med din hudfärg och att den passar din hudtyp. Prova färgen på din hals eller handled för att se vad du ska ha för färg, för att undvika oönskade kanter och linjer. Om du vill få en lite mer solbränd touch på looken är det bättre att applicera lite bronzer senare. Applicera din foundation i ansiktet och en bit ner på halsen för att tona ut den mot din naturliga hudfärg.


Det finns olika sätt att applicera sin foundation och det är egentligen en smaksak. Använder du fingrarna smälter färgen in bra i huden. En svamp är lätt att använda och ger ett jämnt resultat genom att försiktigt dutta på foundationen efter önskat resultat. Skölj i genom den i varmt vatten så att den blir fuktig för att undvika att den drar åt sig all din foundation. En foundationpensel är också ett alternativ som är lätt att använda för att få ett jämnt och fint resultat, där det går att bygga upp täckningsgraden efter som. Kom ihåg att alltid rengöra dina appliceringsverktyg emellanåt, för att undvika smuts och bakterier i ansiktet!


Bildkälla: Shutterstock

4. Täck med concealer

Välj en concealer som är någon nyans ljusare än din hudton. Prova på halsen eller handleden för att se hur nyansen ser ut. Vissa föredrar att lägga på concealern innan foundationen och andra efteråt. Det som är positivt med att applicera den efter är att beroende på vilken täckningsgrad din foundation har ser du vilka partier du vill täcka lite extra. Concealers finns i flytande, fast och krämform. Vilken variant du bör använda är beroende på vilken hudtyp du har och vilken täckningsgrad du vill uppnå. För torr hy är det bra med en flytande och lätt concealer. En sådan passar också bra för att dölja märka ringar under ögonen och undvika att det blir kakigt och klumpigt av de små ögonrynkorna vi alla har. Om du vill täcka finnar och blemmor är det bra med en krämigare concealer, då den är tjockare och har en mer döljande konsistens.


5. Fixera med puder

För att fästa din foundation och concealer är det nu dags att fixera med ett puder. Använd ett transparant löspuder som du applicerar med en stor puderborste, för att få en jämn och fin finish som inte förändrar färgen. Byt borste eller skaka av den du har för att ta bort allt överflödigt puder. 


Komplettera sedan med bronzer eller rouge för att ge looken lite färg. Många bronzers har en varmare ton och vissa kan upplevas som orange i tonen. Om du önskar en kallare ton är ett bra tips att köpa ett foundationpuder i någon/några nyanser mörkare än din egen för ett naturligt resultat. Lägg sedan highlighter på de höga zoonerna i ansiktet för extra lyster, som kindben och näsrygg.

6. Sätt makeupen på plats med settingspray

Primern som du lade från början lägger grunden för en hållbar makeup. För att sätta den ännu mer på plats kan du avsluta med en settingspray över ansikte och hals. Den återfuktar huden och ser till så att allt smälter ihop snyggt. Kom ihåg att skaka den innan användning för att slippa droppar som förstör din makeup! Tänk även på att hålla den en bit ifrån ansiktet när du sprayar.


Nu har du en perfekt bas för din makeup och kan fortsätta smycka ögon, läppar och bryn om så önskas!