Skärmavbild 2020-09-03 kl. 08.16.24.png

Sapienic Skincares nya idé är två miljoner år gammal


Vår nya idé är två miljoner år gammal…


Den mest väsentliga frågan som alla inom hudvårdsindustrin bör ställa sig är – Varför är vår hud som den är? Vi har varit nästintill besatta av denna fråga under de senaste 10 åren. För att kunna besvara den så måste vi gå tillbaka till vårt mänskliga ursprung.


Det innebär ca 1,9 miljoner år då världens första människoart, Homo, uppstod.

Under våra första 1,9 miljoner år som människoart (homo) så levde vi som jägare-samlare. Vi började i Afrika och spred oss sedan till resten av världen. Vår hud gick från att vara hårig (schimpans) till mycket mindre hårig (människa) och behövde därför evolutionärt anpassa sig till dessa nya förutsättningar. Huden anpassade sig då till vår mänskliga livsstil - ett liv som jägare-samlare.


För ca 8.000 år sedan så började vissa människor att odla. De övergav sitt liv som jägare-samlare och blev istället jordbrukare. Deras hud tvingades då att försöka anpassa sig till denna nya livsstil.


Under de senaste 100 åren så har vi återigen radikalt förändrat vårt sätt att leva. I västvärlden spenderar vi ca 90% av vår vakna tid inomhus och lever idag ett liv som är långt ifrån den livsstil som vi evolutionärt sätt är byggda för.


Vår moderna livsstil har bidragit till en hel del problem. Genom att studera huden hos några av världens sista jägare-samlare så har man b.la. kunnat konstatera att det ökade antalet fall av hudåkommor och känslig hud som vi ser idag är en direkt konsekvens av vår moderna livsstil. Känslig och inflammerad hud existerar knappt hos jägare-samlare.


Vad har då skett?

Vi vet idag att det finns en direkt koppling mellan brist på mikrobiell mångfald (bakterier, virus, svampar etc.) och risk för inflammationer i huden. Samtidigt så har det visat sig att en genomsnittlig västerlänning har i snitt 30% lägre mikrobiell mångfald än en genomsnittlig jägare-samlare… Det är därför inte konstigt att vår moderna hudhälsa håller på att kollapsa.


Det finns flertalet orsaker till varför vi har uppnått denna enorma förlust men en av de främsta anledningarna är, ironiskt nog, användandet av hudvårdsprodukter. Starka konserveringsmedel, peelings och rengöringar har förstört den mikrobiella mångfald som vår hud behöver för att vara frisk. Let’s face it… Vi levde våra första 1,9 miljoner år utan rengöringsprodukter och vi har aldrig haft en så bra hudhälsa som vi hade som jägare-samlare.


Realistiskt sätt så kommer vi människor i västvärlden inte att återgå till ett liv som jägare-samlare (även om detta hade varit världens bästa hudvårdsrutin). Istället så måste det vara hudvårdsindustrins jobb att fungera som ett komplement till den livsstil som vi har förlorat.


Detta är exakt vad vi på Sapienic Skincare gör. Vi har utgått från de första evolutionära principerna och sedan använt den senaste forskningen för att skapa optimala hudvårdsprodukter för hudens mikrobiella mångfald.


Vi har b.la., som först i världen, hittat ett växtbaserat ursprung till ett ämne som heter Sapienic Acid.


Sapienic Acid är det mest verksamma ämnet i vårt mänskliga sebum (de oljor som vår kropp producerar för att vår hud ska fungera utan hår) och har en huvudsaklig uppgift – Att döda patogener (onda mikrober som orsakar inflammation) och gynna hudens mikrobiella mångfald. Detta ämne har fått sitt namn efter vår art – Homo Sapiens – då det fram tills nyligen enbart har återfunnits i vår kropp.


Vi har nu, med hjälp av detta ämne, lyckats imitera hudens eget sebum. Sebumet är nyckeln till en frisk, elastisk och fast hud.


Vi har dessutom lyckats att använda tre olika levande arter av Lactobacillus och en levande art av Bacillus. Samtliga dessa 4 arter fungerar som Probiotika (goda bakterier) för huden. Det som händer i huden när man applicerar våra produkter är i korthet följande:


  • Hudcellerna ökar sin produktion av Hyaluronsyra och mjölksyra.

  • Hudcellerna ökar sin produktion av t-junctions. Detta är de bindningar som finns mellan varje hudcell och b.la. ser till att fukt stannar kvar i huden.

  • Huden får en mycket starkare barriärfunktion med mindre risk för inflammationer och känslig hud.


Resultatet blir en friskare, mer återfuktad, elastisk och fast hud med mindre risk för inflammationer och känslighet.


Vi har 8 noga framtagna produkter:

Makeup Remover - 469 kr Probiotic Mist - 679 kr

Lipids - 679 kr

Serum - 829 kr

Prime Lipids - 929 kr

Prime Serum - 1139 kr

Sapienic Boost - 1599 kr

Probiotic Boost - 1229 kr


Hudvårdsindustrin har tills nu fungerat på ungefär samma sätt under de senaste 100 åren och detta tillvägagångssätt har bevisligen inte fungerat. Vi måste nu börja att ta hand om huden så som den är skapt för att bli behandlad.