Skärmavbild 2020-09-03 kl. 08.16.24.png

Svensk skog möter sin jämlike - utforska Negroni med Norrbottens Destilleri
Forest Dry Gin - hur funkar den i en Negroni?


När Master Distiller Dennis lämnade Stockholm bakom sig och flyttade till Norrbotten blev han förälskad i den magiska natur som norra Sverige stoltserar med. Höga berg, täta skogar, vildvuxna ängar och glänsande vatten blev sedan inspirationen för hela Norrbottens Destilleris varumärke.Första produkten Mountain Dry Gin är en krispig och lekfull gin med björk och kvanne (en aromatisk växt som bland annat används vid tillverkningen av kryddlikören Chartreuse) från Norrbotten, som samsas med timutpeppar från bergskedjorna i Himalaya. Det är lokala botanicals i kontrast med ingredienser från fjärran som skapar vårt ”A Fusion of Extremes”.


Till skillnad från Mountain som passar utmärkt i ett flertal cocktails är den andra produkten, Forest Dry Gin, en smaksensation som Dennis föreslår ska avnjutas rent. I Forest blandas norrländsk tall och gran med nejlika från ölandskapet Comoro i Indiska Oceanen, och tillsammans gör de denna gin till en utstickare på marknaden. De svenska skogarna återfinns i både doft och smak medan nejlikan ger en lång och härlig rundhet i eftersmaken.
Även om Forest är en utmärkt sipping gin insåg Dennis ganska tidigt att den även kommer till sin fulla rätt i flertalet cocktails. En av våra favoritserveringar med Forest är en klassisk Negroni där tonerna av skog verkligen skiner igenom, samtidigt som de kompletterar både de bittra och söta smakerna på ett sätt som gör att din Negroni behåller sin lenhet och balans.


Som med de flesta klassiska drinkarna har även Negronis ursprung debatterats. Den första historien pekar till italienska Count Camillo Negroni som, tidigt på 1900-talet, ska ha bett sin bartender Fosco Scarselli att förstärka hans Americano, varpå sodavattnet byttes ut till gin. När de andra gästerna fick nys om detta beställde de därefter ”one of Count Negroni’s drinks”, och senare kallades drinken bara ”Negroni”.


Däremot har nu Noel Negroni, en bekräftad ättling i Negronifamiljen, påstått att det inte finns någon Camillo Negroni i deras familjeträd utan det är i stället General Pascal Negroni som är upphovsmannen till drinken. Pascal var en mycket dekorerad kavalleritjänsteman som i mitten av 1800-talet var stationerad i Saint Louis, Senegal. Tack vare Noel Negronis bevaringsinsatser har det hittats ett brev som Pascal skrev till hans bror där han nämner att han i Senegal skapat en vermouthbaserad drink som nu blivit populär i en fransk officersklubb.


Negroni som vi känner den idag finns inte dokumenterad förrän 1950, så vem vet hur den kom till. Det vi kan vara säkra på är att dess proportioner är lika viktiga som kvalitén på ingredienserna. En Negroni med Forest Dry Gin är något utöver det vanliga och är enligt Dennis den ultimata kombinationen av Sverige och Italien (eller är det Frankrike…?). A Fusion of Extremes i sin enklaste form.Dennis personliga favoritkombination är:

20 ml N|D Forest Dry Gin

20 ml Campari

20 ml Antica Formula