Skärmavbild 2020-09-03 kl. 08.16.24.png

Vad är superingrediensen niacinamide?
Niacinamide är ingrediensen du vill ha i ditt liv – åtminstone om du vill jobba på porer, ojämn hud och fina linjer. Men vad är niacinamide och kan det motverka acne och rosacea? Och vad kan det kombineras med? Vi reder ut!En av de populäraste hudvårdsingredienserna just nu är niacinamide, och du kommer snart att förstå varför. Så vad är niacinamide egentligen, och hur ska man använda det för bäst effekt? Här är allt du vill veta om ingrediensen.


Vad är niacinamide?

Precis som hyaluronsyra, retinol och C-vitamin räknas niacinamide som en superingrediens när det kommer till hudvård. Niacinamide är en aktiv form av Vitamin B3 och en ingrediens som bland annat får cellerna att kommunicera med varandra.


Vad gör niacinamide för huden?

Niacinamide har flera användningsområden och kan jobba på fler saker samtidigt. Den arbetar bland annat på hudens elasticitet, vilket gör att den är bra för att få dina porer att dra ihop sig och upplevas mindre. Niacinamide verkar också antiinflammatoriskt och kan även minska känsligheten för andra ämnen som upplevs irriterande. Här listar vi alla effekter som niacinamide kan ge!


Fördelar med niacinamide:

  • Förbättrar hudens elasticitet

  • Kan minska solskador och pigmenteringar

  • Minskar synligheten av porer

  • Verkar antiinflammatoriskt

  • Stärker hudbarriären (mindre risk för känslighet mot irriterande ämnen)

  • Fuktgivande

  • Jobbar på ojämn hudton och struktur

  • God effekt mot acne

  • Minskar talgproduktion vilket motverkar glansighet

  • Motverkar åldrande hud genom att stimulera och skydda kollagenet


Hur använder jag niacinamide?

Var i rutinen du ska använda din niacinamideprodukt beror på vad det är för typ av produkt. Är det en toner? Då ska du använda den efter tvätt och exfoliering. Är det ett niacinamideserum? Då ska du använda den efter toner och innan kräm. Använder du fler serum är tumregeln att applicera dem från lättast konsistens till tjockast. Du kan använda niacinamide både under dagtid och kvällstid.


Motverkar niacinamide acne eller rosacea?

Rosacea är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som kan yttra sig i rodnad, knottror och ytliga blodkärl. Men kan du använda niacinamide om du har eller misstänker att du har rosacea? Det korta svaret är ja! Eftersom rosacea är obotligt går det inte att bota med niacinamide, men symptomen kan lindras. En av ingredienserna som kan lindra symptomen är just niacinamide, eftersom det verkar antiinflammatoriskt. Det innebär att användandet av ingrediensen kan ge goda effekter på en hud som är drabbad av sjukdomen, både genom att verka antiinflammatoriskt och genom att minska känsligheten mot andra ämnen som irriterar. Om du lider av acne kan niacinamide också vara ingrediensen för dig. Eftersom ingrediensen verkar antiinflammatoriskt har den visat sig ha goda effekter på att minska problem med acne. Niacinamide är alltså något att spana efter om du lider av acne eller rosacea!


Är det okej att kombinera niacinamide och retinol?

A-vitaminet retinol är en annan multifunktionell ingrediens som bland annat har åldershämmande egenskaper. Man ska alltid vara försiktig när man kombinerar olika aktiva ingredienser och syror och det kan vara svårt att veta vad som faktiskt gäller. Det fina med niacinamide är att det i stort sett går att kombinera med allt, även med retinol. Faktum är att de kan boosta varandras egenskaper eftersom niacinamide verkar lugnande och stärker hudbarriären, vilket kan minska eventuell irritation från retinolen.


Men kom ihåg att vara försiktig och prova dig fram! Om din hud fjällar eller blir röd och irriterad är det ett tecken på att du bör dra ner på användandet. Kom ihåg att en vecka består av 14 hudvårdsrutiner, du behöver med andra ord inte använda allt varje gång. I hudvårdsammanhang är det alltid bättre att gå försiktigt fram! Vårt tips är att använda niacinamide på dagtid och retinol på kvällstid.


Kan jag använda niacinamide när det är sol?

Många lägger undan aktiva ingredienser och syror under sommaren, då de kan öka känsligheten mot solen. Niacinamid ökar inte solkänsligheten då den inte är exfolierande och kan användas året om. Men kom ihåg att alltid använda solskyddsfaktor ändå!


Kan alla använda niacinamide?

Alla hudar är såklart olika, och bara för att något funkar för dig behöver det inte funka för alla andra. I regel funkar niacinamide för alla hudtyper, men om du upplever en brännande eller svidande känsla kan det vara så att din hud inte gillar den ingrediensen – eller någon annan ingrediens som finns i produkten som orsakar problemet. Om du är osäker kan du testa på ett litet område först, framförallt om du vet att du har en reaktiv hud. Ett annat tips är att alltid vänja in produkter genom att inte använda den varje dag i början. Får du en kliande eller brännande känsla är det bara att sluta använda den.